Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, dünyanın buluştuğu Balıkesir’deki uluslararası tarım çalıştayında Sakarya’yı anlattı. Dünyada tarımın öncülerinin katıldığı programda “Tarımı bilen nesil, tarımsal üretim ivmesi, üretim modellerinin gelişimi” vurgusu yapan Yüce, Türkiye’de ilk olan tarım projelerini anlattı. Başkan Yüce, “Sakarya’mız tarımla üretiyor, kazanıyor ve kazandırıyor. Şehrin geleceği tarım olacak. Unutmayalım ki, eğer bizler üretmezsek, geliştirmezsek başkalarına muhtaç oluruz. Tek bir amacımız var; tarıma sahip çıkmak” ifadelerini kullandı.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 3’üncü 30 Büyükşehir ve Uluslararası Yerel Yönetimler Tarım Çalıştayı’na katıldı. Balıkesir Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki programa Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, dünyanın farklı ülkelerinden gelen bakan ile belediye başkanları ve çiftçiler katıldı.
Uygun fiyatlı sağlıklı gıda vurgusu
Tarımsal kalkınma ve dünyadaki tarımsal üretim modellerinin geliştirilmesi için bilgi paylaşımını içeren 2 günlük çalıştay, dünyanın bu alandaki en iyi isimlerini bir araya getirdi. “Başkanlar Oturumu” bölümünde moderatörlüğü AgriCities (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) Genel Sekteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı yaptı, katılımcı belediye başkanları ise konuşmacı olarak yer aldı. Bu oturumda Balıkesir’den dünyaya seslenen Başkan Ekrem Yüce, uygun fiyatla sağlıklı gıdaya ulaşmak için dünyada tarımsal üretimi teknolojiyi kullanarak hızlandırmak gerektiğini vurguladı.
Sakarya’nın marka tarım projeleri
Ayrıca hayvancılığı destekleyecek modelleri üretmek gerektiğinin altını çizen Yüce, Sakarya’da hayata geçirilen 500 dekarlık Uygulamalı Çiftçi Eğitim Merkezi (UTÇEM), son 9 ayda 450 ton domates hasat eden Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, 15 çeşit tıbbi aromatik bitki üretiminin yapıldığı Melen Botanik Vadisi, çilek üretimi, hayvancılık destek projelerini anlattı. Sakarya’nın geleceğinin tarımda olduğunu belirten Yüce, “Üretmezsek muhtaç oluruz, tarıma sahip çıkmamız gerekiyor. Tarım bu düşünceyle layık olduğu ilgiyi görecek” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüce’nin sunumunda Tarım Lisesi ve tarımda uzman bir neslin yetişmesi notları yer aldı.
“Sakarya tarımla kazanacak”
Sakarya’nın tarımla kazanan bir şehir haline dönüştüğünü belirten Yüce, “Tarımsal üretime ve hayvancılığa ilgi duyan genç kardeşlerimizi tarımsal üretime ve hayvancılığa yönlendiriyor, destekliyoruz. Sakarya tarımla üreten, kazanan ve kazandıran şehir olmaya devam ediyor. Sakarya’mızın geleceği tarım olacak. Unutmayalım ki, eğer bizler üretmezsek, geliştirmezsek başkalarına muhtaç oluruz. Burada değinemediğim ve yürüttüğümüz birçok projemizin tek bir amacı var; ana kaynağımız olan tarıma sahip ve destek çıkmak. Yaptığımız bu istişareler sayesinde ülkemizin her yerinde tarımsal üretim layık olduğu ilgiyi görecek ve ülkemiz kazanacaktır” dedi.
“Yetiştirdiğimiz nesil tarıma yön verecek”
Geleceğin tarım sektörüne yön verecek neslin Sakarya’da yetiştiğine dikkat çeken Başkan Yüce, “Sakarya’nın uygun fiyatla güvenilir sağlıklı gıdaya ulaşılabilmesi bizim için çok önemli. Geleneksel üretimi, bilgiyi, beceriyi son teknolojiyle harmanlıyoruz. Böylece üretim sürecini hızlandırıyor, verimi ve kazancı artırıyoruz. Tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda mevcut sistemi desteklemek, yeni yöntemlerin yaygınlaşmasını sağlamak ve yeni bir tarım modeli oluşturmak adına çalışmalar sürdürüyoruz.30 yıldır düzensiz çöğ depolama alanı olarak kullanılan 500 dekarlık alanı ıslah ederek UTÇEM’i kurduk. Önceliğimiz tarımsal yabancı olmayan gençler yetiştirmektir. UTÇEM’in içine bir tarım lisesi de kazandırıyoruz. Geleceğin tarım sektörüne yön verecek nesil yetiştirmek arzumuzdur” ifadelerini kullandı.
Sakarya’nın projesi Türkiye’de ilk
Yüce, Türkiye’de ve hatta dünyada ilk olma özelliği taşıyan projelerinden bahsederken şöyle dedi: “Türkiye’de kendi alanında ilk olma özelliği taşıyan Seracılık Mükemmeliyet Merkezimiz ile örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini sunmaktayız. 53 bin metrekarelik alanda son 9 ayda 450 tonun domates hasat ettik. Bunun yanında çilek üretiminde de Pamukova’da 3 çeşit çilek üretiyoruz. 2021 yılında 10 ton, 2022 yılında ise 30 ton hasat yaptık. Şehrimize faydalı bir diğer projemiz; Melen Botanik Vadisi. 60 kilometrelik alanda ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ yapılmakta 15 çeşit bitki yetişiyor. Safran, salep, istiridye mantarı, endüstriyel kenevir, fidan ve süs bitkileri üretiyor, damızlık manda ve kaz yetiştiriyor ve tarımda yenilikçi projeler üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
2 gün sürecek
Yüce, konuşmaların ardından dünyanın dört bir yanından gelen bakan, belediye başkanları ve ülkemizdeki tarımda öncü belediyelerle istişarelerde bulundu. Tarımsal üretimde ve kalkınmada ciddi bir birikime ve katma değere sahip olan projelerin inceledi ve Sakarya’nın geleceği için yeni fikirler edindi. Çalıştay, 2 gün daha devam edecek ve Türkiye’nin şehirlerdeki tarımsal rotası bu çalışmalarla belirlenecek.