Müteahhitler Tek Tek Sıraladı: Bu Sorunlar Çözülmeden…”

SATSO 34. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Enes Zengin, Nisan ayı meclisinde sektörün sorunlarını sıraladı. Zengin, yerinde dönüşüm için otopark yasasının mutlaka iptal edilmesini isterken, SEDAŞ’ın vatandaşı ve müteahhiti mağdur ettiğini söyledi. Zengin ayrıca beton laboratuvarları sıkıntısına dikkat çekti. İŞTE DETAYLAR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. SATSO meclis salonunda yapılan meclis toplantısında gündem dışı söz alan komiteler yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan 34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) meclis üyesi Enes Zengin, sektörün acil sorunlarını anlattı.

SORUNLARI SIRALADI

Zengin, Kentsel Dönüşüm yapabilmek için otopark yasasının kentsel dönüşüme özel kaldırılması gerektiğini söyledi. Zengin ayrıca beton laboratuvarları konusunda büyük sorun yaşadıklarını aktararak, şehirde bulunan 6 laboratuvarın 3 farklı kişiye ait olduğunu ve bu firmalara mahkum oldukları için büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi. Zengin ayrıca, SEDAŞ’ın vatandaşlarla kendilerini karşı karşıya getirdiğini aktararak bitmiş inşaatlarda abonelik açamayan SEDAŞ’ın vatandaştan yüzde 50 fazla fatura kesmesinden dolayı mağdur olduklarını söyledi.

İşte Zengin’in meclisteki sözleri:

“YERİNDE DÖNÜŞÜM İÇİN OTOPARK YASASI KALDIRILMALI”

“Şehrimizin en büyük iki tane en büyük sıkıntısından biri olan kentsel dönüşüm. Bunu defalarca dile getirdik aslında. Kentsel dönüşümün önünde şu an şehrimiz için iki tane çok büyük engel var bir tanesi şu an mevcuttaki otopark yasası bu otopark yasası. Bu çözülmediği sürece bu kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm dediğimizi uygulamamız çok zor. Bu da nasıl: şu an bizim Sakarya’mızda en büyük sıkıntı olan ilçemiz Adapazarı ilçesi. Eski konutlarımızın çoğu burada Adapazarı ilçemizde. Burada şu an yerinde dönüşüm yapacağımız zaman mesela 20 daireli bir yerde yerinde dönüşüm yapacağız ama 120 metrekare üzerindeki daireleri ortalama şu an 250 bin TL daire başı otopark ücreti ödenmesi gerekiyor. Bu da 5 milyon gibi bir para yapar. Eksiye indiğimizde çekme mesafeleri Adapazarı’nda uymadığı için eski yerleşim olduğu için eksiye de inemiyoruz yani otopark olarak eksiye inemiyoruz. Aşağıya otopark yapamadığımız için bahçe mesafesi de olmadı otopark yapamadığımız için ciddi bir otopark maliyeti çıkıyor. Aslında bunu belediye de istemiyor. Belediyenin üzerinde tüm belediyelerin üzerinde bir kambur bu. Bu yönetmelik gereği sunulmuş fakat bunu kentsel dönüşümde en azından olacak yerlerde bu otopark yasası kaldırılırsa bu konuda ciddi bir ivme almış oluruz. Yoksa onun dışında ciddi anlamda Sakarya’da zorlanacağınız düşünüyorum.”

“SANTRALLER BETON ZAMMINI GERİYE ÇEKECEK Mİ?”

“Sektörel birkaç sıkıntıdan bahsetmek isteyeceğim. Geçenlerde çimentoya % 30 civarı bir zam geldi. Bunun akabinde hemen beton santrallerinden bir cevap geldi % 25-27 civarı betona bir zam geldi. Şimdi çimento zammı geri çekildi Peki santrali fiyatları geri gelecek mi? Şimdi biz bu konuda ciddi anlamda zaten maliyetleri tahmin edemediğimiz yerde ve bu kadar yüksekken bir de üstüne bunun gelmesi. Çünkü biz beton santralleriyle anlaştığımız en fazla artık 3 ay bağlantı yapabiliyoruz. Bunun üzerine gün geçtiğinde farkı yiyoruz yani buna alıştık artık. Bunun ivedilikle nasıl geri alındıysa santrallerden de öyle bir şey talep ediyoruz bekliyoruz”

“BETON LABORATUVARLARINDA 3 FİRMAYA MAHKUMUZ”

“Bir diğer konu da şehrimizde laboratuvar konusu. Şehrimizde aynı bunlardan noterler gibi kota olarak 6 tane şehrimize atanmış laboratuvar var. Fakat bunlar çok yetersiz. Yetersiz olmasının en büyük sebebi de 6 tane şirketin üçünün aynı şahsa ait olması. Yani 3 kişi, ikişer tane şirket kurmuş, 6 tane kotayı kapatmış. Böyle olunca milyonları yatıran müteahhit milyonları yatıran beton santrali aynı şekilde yapı denetim bir sürü mühendis çalıştırıyor, bunlar bu 3 tane firmanın elinde bildiğiniz mahkum olmuşuz. Bir tanesi karot alıyor 3 tane firma çalışıyor. Bunun artırılması için talepte bulunduk yazımızı da yazdık. Bu kota bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor Çünkü bu artan maliyetlerde biz 4 tane unsuru bir araya getirmek zorundayız beton atarken. Laboratuvar, yapı denetim, santraller ve şantiyedeki ustamız. Bunları biz bir araya getirene kadar bu firmaların az olmasından dolayı 3 gün sonraya beton alıyorsak bu firma müsait olmuyor. Yetersiz geldiği için bu sefer 3 gün sonra santral müsait olmuyor. 6 güne atıyoruz. Zaten biz 10 gün 15 gün bir katı beklersek biz buna 3 ay sonra yani 25 30 günde yapacağımız imalatı yaklaşık 45-50 günde yapmış oluyoruz. Anlamadığım bir şey var biz rakip değiliz. Biz aynı sektörde bir birbirimizin çözüm ortağıyız. Biz birbirimizden bir şey isterken sanki rakipmiş gibi herkes dikenlerini çıkarıyor. Bizde de hata olabilir. Önce şunu kavramamız lazım. Biz birbirimizin rakibi değiliz. Biz aynı gemide olan çözüm ortağıyız. Biz bunu kendi aramızda çözebilirsiniz daha düzenli daha güzel gideceğine ben inanıyorum”

“SEDAŞ ŞANTİYE ELEKTİRİĞİ FATURASI İLE VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR”

“Geçtiğimiz günlerde SEDAŞ ve AGDAŞ’a bir ziyarette bulunduk. SEDAŞ da tahmin ediyorum herhalde el değiştirdi galiba. SEDAŞ’a alakalı çok ciddi problemlerimiz vardı. Gittik dedik ki biz vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Nasıl karşı karşıya geliyoruz? İmalatı bitirmiş insanlar taşınmış ama ya elektriği SEDAŞ bağlayamadığı için bu sefer adam 6 ay sonra bir sene sonra geliyor bir senelik şantiye tarifesiyle ödemiş oluyor. Yani %50 daha pahalı elektrik ödemiş oluyor. Bu sefer konuta oturan vatandaş da diyor ki müteahhit bunu sen ödeyeceksin. Ben diyor normal elektriğim değil bu diyor. Biz bunu kendisine anlattığımız hanımefendi benim 2021 den daha dosyalarım var dedi. Yani siz ne anlatıyorsunuz der gibi 2021’de dosyalarım duruyor daha dedi. Biz de burada SEDAŞ la alakalı artık değişmiş İnşallah düzelir diye düşünüyoruz. Özetle Biz vatandaşla SEDAŞ yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Elektriği 6 ay sonraya bağlıyorlar. ”

“ELEMAN SIKINTISI HAD SAFHADA”

Son olarak müteahhitler olarak çok ciddi eleman sıkıntılarımız ve ekip sıkıntımız var şu an şantiyelerde bizim çalışanlarımızın yaş ortalaması 40-45 civarı O da iyi ihtimalle yani. Ciddi bir iş gücü kaybımız var ve bu konudan mustarip olup müteahhitliği dahi bırakmayı düşünen birkaç arkadaşım var.

Son Eklenenler

Öne Çıkanlar